Tegels met houtlook voor een ferme en fraaie vloer

Ze zijn tot een ware trend geworden, de tegels met houtlook. Dat komt niet alleen omdat ze perfect hout nabootsen. Ze zijn namelijk te koop in zo’n beetje alle formaten, in een goed assortiment aan houtsoorten looks en bijzonder mooie afwerkingen. Wil je voor het oog een houten vloer maar voor het onderhoud, de slijtvastheid en je vloerverwarming liever een keramische vloer? Dan zijn houtlook tegels echt de oplossing. Zeker nu het aanbod riant begint te worden. Licht eiken is geen probleem, whitewash oak ook al niet. Meestal zijn dit soort tegels in planken formaat maar je kunt ook vierkante tegels krijgen. En altijd met mooie houttinten, tot en met de nerven en noesten zichtbaar toe.

Vooral voor vloerverwarming

Hout en vloerverwarming vormen niet altijd een geslaagd huwelijk. Vooral in de winter wil je het binnen wel behaaglijk hebben. De kans is dan dat je met een te hoge temperatuur gaat stoken want een houten vloer kan maximaal 26o aan. Het hout kan snel te droog worden, gaan scheuren of zelfs bol staan. Keramiek en vloerverwarming zijn wel een goed stel. Niet alleen kan keramiek warmte snel overbrengen zodat je woonruimte vrijwel meteen op temperatuur is. Tegels met houtlook kunnen ook hogere warmte dan 26o hebben. En dan houden tegels de warmte ook nog beter en langer vast. Heerlijk als je met je sokken op de vloer zit.

Ook de badkamer en het terras

Niet alleen de woonkamer ziet er prachtig uit met een keramieken vloer met de uitstraling van echt hout. Ook in de badkamer zijn dit soort vloeren heel gewild. Natuurlijk is zo’n ‘houten’ vloer geheel waterbestendig. Bij normaal hout zou je snel vochtige kringen krijgen, bij keramiek nooit. Ook zijn de tegels snel en goed schoon te houden. En wat te denken van een vloer die doorloopt van de woonkamer tot op het buitenterras? Er zijn namelijk ook vorstvrije houtlook tegels. Zo word je binnenruimte visueel ook meteen je exterior space.

Tegels in het vierkant? Hoeft niet bij tegels met houtlook

Er zijn natuurlijk vierkante houtlook tegels. Maar wellicht wil je de slanke lijnen volgen van houten planken. Daar is in het assortiment gedegen rekening mee gehouden. Je hebt houtlook tegels in lengtes van 120 tot en met 180 cm. Daarbij worden een aantal houtbreedtes aangeboden, bijvoorbeeld 15, 20 of 25 cm. Tegels met houtlook kun je ook sierlijk laten leggen, dus niet alleen planken laten verspringen. Als je ze in visgraat legt, benadruk je nog meer de legmethodes van oude klassieke houten vloeren. Of je gebruikt de Hongaarse punt. Er zijn heel veel mogelijkheden om de houtlook tegels in vloerpatronen te leggen. Vind je de vloeren te veel glanzen en daarom toch minder op houten vloeren lijken? Kies dan voor matte tegels.

Tegels met houtlook zijn weerbaar

Dat kun je van hout niet zeggen. Een glas wijn erover laten vallen en dan moet je meteen gaan boenen. Het hout zuigt de wijn meteen op. Bij tegels met houtlook dweil je de wijn netjes op en je ziet er niks van terug op de vloer. Keramiek heeft natuurlijk niet dat frêle dat hout heeft. De toplaag van de tegel laat zich niet snel krassen of vlekken. Nog een reden om voor hout te kiezen in tegelvorm.