Is het gebruik van chloortabletten ongezond?

Als je een zwembad hebt dan heb je waarschijnlijk ook chloortabletten in het zwembad gedaan. Want zonder chloortabletten wordt het water al snel troebel en vies. Er wordt veel geschreven over het gevaar voor de gezondheid bij het gebruik van de tabletten. Te veel chloor is niet goed, maar te weinig tabletten zeker ook niet. In dit artikel gaan we uitgebreid in op de risico’s bij het gebruik van chloorspullen voor in je zwembad. We vertellen je wat er nodig om op een gezonde manier je water schoon te houden zodat al je watergasten met een gerust hart het water in kunnen springen. Lees snel verder en ontdek wat jij kunt doen om daar een bijdrage aan te leveren.

Wat doet chloor in het water?

Met chloortabletten zorg je ervoor dat het water schoon en hygiënisch blijft. Daarnaast helpt het om het water helder te houden en te voorkomen dat het water troebel wordt. het helpt ook voorkomen dat er algen kunnen gaan groeien en dat het water daardoor groen kleurt. Chloor is dan ook een onmisbare toevoeging voor een schoon zwembad. Het belangrijkste is dat je de juiste hoeveelheid gebruikt in het water. Daarmee voorkom je gezondheidsproblemen en weet je zeker dat je zwembad schoon genoeg is om veilig in te zwemmen.

Hoeveelheid chloortabletten

De juiste hoeveel chloortabletten is heel belangrijk. Het voorkomt klachten van je badgasten als geirriteerde rode ogen, uitslag en kortademigheid. Veel mensen zijn gevoelig voor chloor. Naast geïrriteerde ogen komt huiduitslag en jeuk vaak voor. Bij teveel chloor zul je merken dat meer mensen last krijgen van klachten. Als dat zo is weet je dat het tijd is het tijd voor actie. Als het water groen kleurt of troebel wordt dan is dat ook niet goed. Het betekent dat het water niet schoon is en dat er algen groeien. Algen zijn ook niet heel gezond en het is niet echt lekker zwemmen in groen water.

Chloor waarde testen

Om zeker te weten dat je het juiste aantal chloortabletten in het water hebt gedaan kun je het chloorgehalte van het water testen. We raden je aan om dat om de paar dagen te doen. Een test geeft aan of de waarde te hoog of te laag is. Bij een te lage waarde kun je altijd wat chloor toevoegen. Lees voor de juiste hoeveelheid altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking en hou je daar ook aan. Bij een te hoge waarde kun je het gehalte omlaag halen door een product toe te voegen dat het chloorgehalte verlaagt. Dat helpt om snel weer de juiste waarde te bereiken zodat iedereen weer veilig kan zwemmen.

Chloortabletten irritatie voorkomen

Om irritatie te voorkomen luistert het toevoegen van chloortabletten erg nauw. Met de juiste hoeveelheid tabletten voorkom je irritatie van de gezondheid van je zwemmers en voorkom je ook dat het water vatbaar is voor algengroei. Als je regelmatig een test neemt weet je altijd wat de waarde van het water is en kun je snel ingrijpen.