Op zoek naar een mooie baklijst? Handige tips en trucs!

De baklijst wordt steeds vaker besteld en dat is ook niet zo vreemd. Steeds meer mensen zoeken naar een unieke manier hoe ze een object of kunstwerk echt kunnen laten spreken en deze soort lijsten zijn daar uitermate geschikt voor. Als je nog geen idee hebt of een baklijst een serieuze optie is en als je wilt weten welke keuzes je hebt, dan adviseren je om snel verder te lezen! Want in onze blog vertellen we meer over baklijsten en in welke stijlen, maten en kleuren je ze kunt kopen.

Een uniek kunstwerk aan de muur; kies voor een baklijst

Een baklijst zorgt voor een unieke blikvanger aan de muur en dat komt vooral door het feit dat het product voor een speels en ruimtelijk effect zorgt. Nu vraag je jezelf af hoe dat wordt gerealiseerd, maar het komt erop neer dat met een dergelijke lijst het kunstwerk in de lijst lijkt te zweven. Bij een traditionele lijst wordt bijvoorbeeld een foto, diploma of kunstwerk tegen de lijst geplaatst, maar bij deze lijsten blijft er een kleine ruimte tussen de lijst en object over. Een ander groot verschil dat de lijst ook uniek maakt, is dat er geen glas aanwezig is. Dat heeft natuurlijk zowel voor- als nadelen. Daaronder het voordeel dat het kunstwerk veel meer spreekt, maar de keerzijde van de medaille is dat het object ook minder goed beschermd is.

Uiteenlopende afmetingen

Evenals dat bij traditionele lijsten het geval is, kun je een baklijst in verschillende afmetingen kopen. Daarom is er altijd wel een geschikte lijst aanwezig waarmee je jouw unieke voorwerpen aan de muur kunt hangen, maar soms kom je ook geen geschikte maat tegen. Dat enorm frustrerend kan zijn. Toch is er geen reden tot paniek, want je kunt ook baklijsten op maat laten maken. Professionele lijstenmakers kunnen op basis van jouw wensen en eisen een mooie lijst maken en zelfs het kunstwerk professioneel inlijsten als je dat wilt.

Baklijsten van verschillende materialen 

Een baklijst kun je ook van verschillende materialen of in diverse stijlen laten maken. In de basis worden de lijsten van hout gemaakt, maar je kunt ook voor materialen, zoals aluminium en kunststof kiezen. Houten lijsten hebben een meer klassieke uitstraling, maar voor meer stevigheid is aluminium weer een betere keuze. Het grote voordeel van kunststof is dat het weinig onderhoud vergt en dat het materiaal in vergelijking relatief goedkoop is. Houten en kunststof lijsten kun je ook in verschillende kleuren verkrijgen terwijl aluminium in de regel alleen in het wit, zwart, zilver of goud verkrijgbaar is.

Is een baklijst duur?

Omdat de baklijst een vrij uniek product is denken veel mensen dat het ook een veel duurdere oplossing is om je kunstwerken op te hangen, maar het is een feit dat baklijsten niet duurder zijn dan de traditionele lijsten die je kunt kopen. Ze kunnen zelfs iets goedkoper zijn, omdat baklijsten geen glas hebben. En het glas maakt een lijst juist weer iets duurder. De stijl van een lijst heeft ook invloed op de prijs, want uitgesproken lijsten, zoals een lijst in de Barokstijl is een stuk duurder dan bijvoorbeeld een moderne en minimalistische lijst.